Відзначення 70-річчя битви за Дніпро

Дата: 30.10.2013 р.

Місце проведення: бібліотека ліцею

Назва заходу: година пам’яті.

Кількість присутніх: 68 учнів

Запрошені: бібліотекарі бібліотеки ім. Т.Г. Шевченко, керівники навчальних груп

Тема: Битва за Дніпро і Київ: героїзм і трагедія.

Мета: виховання патріотичних почуттів учнів, поваги до пам’яті загиблих захисників рідної землі, вшанування трудового подвигу в тилу; увічнення пам’яті про безсмертні подвиги народу в запеклій боротьбі з фашизмом.

Відомо, що битва за Дніпро та Київ увійшла в історію війни проти фашизму як складова частина зусиль нашого народу в здобутті Перемоги. Значною мірою вона вплинула на подальший хід воєнних дій і сприяла розгрому ворога. Бібліотекар юнацького абонементу Чужикіна О. М. в ході своєї розповіді нагадала учням про ті страшні воєнні роки. Учні із затамуванням подиху і скорботою в серці переглянули відеофільм «Дніпро – річка героїв». Пам’ять про війну, її сувора правда залишаються з нами, як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче – життя.

Бібліотекар навчального закладу Коник Катерина Гаврилівна провела бібліографічний огляд літератури за темою «Вічна слава солдату – герою і солдату без нагород…». Вона розповіла, яким страшним видінням починалось дитинство народжених у роки війни: «Кострище хлібів. Дерева, ростуть корінням у небо. Обезглавленні люди. Що може бути страшнішого? Що впало дитині в сон? Яке перше слово прийшло до них? Мама? А чи війна? Чи є містечко в Європі, де б не було безіменної могили – могили Невідомого солдата. Його ім’я загубилося на фронтових шляхах Великої вітчизняної Війни, його біографія – єдине слово – солдат. Пам’ять потрібна полеглим, увага потрібна живим. Я закликаю вас, шановні учні, завжди виявляти шану й увагу до ветеранів, до покоління, яке пережило справді тяжкі випробування…».

Присутні на заході учні усвідомили значення таких слів як мир, порозуміння і примирення та погодилися із закликом «Нехай єднає усіх нас любов до України і турбота про її майбутнє!».