Вибір професії – це вибір долі. А знати свою професію – це обов’язок кожного. Cучасні тенденції у світі зводяться до безпеки та якості життя. І одна з найважливіших позицій відводиться саме продуктам харчування, які ми вживаємо кожного дня. Як говорить відомий вислів, «ми є те, що ми їмо».
Нині одним із головних завдань харчової промисловості є виробництво харчових продуктів високої якості. Украй важливою ланкою у розв’язанні цієї задачі залишається своєчасний контроль виробництва. Саме контролери харчової продукції та лаборанти хіміко-бактеріологічного аналізу неупереджено слідкують за якістю харчової сировини та готової продукції.
Під час навчання вивчаються:
- види лабораторного посуду та інструменту;
- сучасне лабораторне обладнання – терези, мікроскопи, нітратоміри, аквадистилятор, сушильна шафа, молочна центрифуга, муфельна піч, тощо;
- контрольно-вимірювальні прилади;
- органолептичний, фізико-хімічний, мікробіологічний, технічний методи контролю якості харчової сировини та готової продукції;
- контроль показників безпеки харчової сировини та продукції;
- вимоги ДСТУ (Державних стандартів України) на продукцію;
- експрес-методи виявлення фальсифікації харчової сировини та продукції.
Професійна підготовка включає контроль якості:
- борошна, зерна, цукру;
- молока, м’яса , риби;
- фруктів та овочів;
- повітря та води;
- хлібобулочних продуктів;
- молочних та кисломолочних продуктів;
- м’ясних та рибних продуктів;
- кондитерських виробів;
- безалкогольних напоїв;
- консервованих продуктів тощо.
Це лише перша сходинка, тому опанування фаху можна буде продовжити в навчальних закладах:
- Національний університет харчових технологій (м. Київ);
- Сумський національний аграрний університет (факультет харчових технологій, біотехнологічний факультет харчових технологій);
- Сумський коледж харчової промисловості;
- Одеська національна академія харчових технологій.