Урок пам’яті присвячений жертвам голодомору

1. Дата – 09.10.2013р.

2. Місце проведення – бібліотека

3. Назва заходу – урок пам’яті присвячений жертвам голодомору за темою «Розіп’ята душа на хресті всесвітньої печалі»

4. Мета – ознайомлення учнів історичними передумовами виникнення голодомору, з політикою більшовиків щодо українського народу; розвиток уміння аналізувати мотиви голодомору; виховання в учнів почуття патріотизму, національної свідомості

5. Кількість присутніх – 56 учнів

6. Запрошені – бібліотекар юнацького відділу бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка Чуплиніна Олена Миколаївна та бібліотекар мистецького відділу Кузьміна Олена Леонідівна; керівники навчальних груп

На виконання розпорядження голови сумської обласної державної адміністрації від 17.09.2013 р. № 397-ОД «Про обласні заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933  років в Україні” у ліцеї проведено урок пам’яті за темою «Розіп’ята душа на хресті всесвітньої печалі». Учням ліцею продемонстровані відео сюжети про жахливі наслідки голодомору.

Рано чи пізно, але обов’язково кожна людина і весь народ осмислює своє минуле. Не сьогодні це сказано: час народжувати і час помирати, час руйнувати і час будувати, час розкидати каміння і час збирати, час мовчати і час говорити. Прийшов час говорити після десятиліть мовчання. У 1993 році був в Україні великий голод. Пекло, створене в Україні на початку 30-х років ХХ століття, не можна ні з чим порівняти ні у Вітчизняній війні, ні у світовій історії. Світ мав би розколотися надвоє, сонце мало б перестати світитися, земля перевернутися від того, що було на землі. Але світ не розколовся, сонце сходить, земля обертається, як і колись. І ми сьогодні ходимо по цій землі зі своїми тривогами і надіями. Ми є спадкоємці всього, що було.

Бібліотекар ліцею Коник К.Г. звернулася до всіх присутніх та закликала запалити свічку та згадати у своїх молитвах усіх тих, хто страждав і помер під час великого Голодомору. Хай пам’ять про всіх невинно убієнних турбує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на землі.