Удосконалюємо педагогічну майстерність

Із  24 березня до 04 квітня 2014 року у Сумському вищому професійному училищі будівництва та автотранспорту успішно пройшла декада природничо-математичного циклу. Викладачі циклової комісії продемонстрували високий рівень професійної підготовки, виявили організаторські здібності, але головним все ж залишається забезпечення належних умов для виявлення та розвитку творчої активності й зацікавленості учнів, сприяння формуванню їхнього світогляду.

Обрамленням декади циклової комісії стали Всеукраїнські олімпіади з математики «Кенгуру-2014» та з фізики «Левеня-2014». Вони послужили початком та завершенням тижня природничо-математичного циклу.  Упродовж олімпіад учні продемонстрували  міцні та глибокі знання, ерудицію та удосконалили навички ситуаційного мислення. Також члени гуртка під керівництвом Олега Маковоза провели захист учнівських робіт, присвячений 100-річчю кристалографії.

У рамках декади предметів природничо-математичного циклу учителі ознайомили учнів з цікавим світом точних наук та відкрили двері до розуміння таємниць природи. Справжньою знахідкою для вихованців стали позакласні заходи Василя Берка «Математичні фокуси» та Олени Алексенко «Подорож до цікавого світу математики», «Видатні математики і сучасність». Вони допомогли учням збагнути красу та багатство математичної науки, її особливості та цікавинки.

Не обійшли вчителі і теми Шевченка Т. Г., адже цьогоріч святкується 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Вони запропонували новий погляд на творчість українського генія – «Т. Шевченко – географ та картограф».  Позакласний захід пройшов 24 березня 2014 року. Такий нестандартний підхід дав змогу більш різносторонньо розкрити талант Тараса Григоровича та представити його широкому загалу як науковця та дослідника.

Кожен викладач предметів природничо-математичного циклу вважає, що доцільно так організовувати навчальну діяльність, щоб внаслідок неї здійснювалася взаємодія викладача та учня, збігалася їхня мета. Дивлячись на це, багато заходів було присвячено збереженню навколишнього середовища: екологічна година «Я і екологія», екологічна панорама «Чарівне моє довкілля: сквери і парки – легені планети». Цікавим із цього боку є захід Олега Маковоза «Фізика та охорона природи». Викладач зумів поєднати науку та буденне життя, охопив головні проблеми сьогодення та запропонував способи їх вирішення. Позакласний захід зацікавив аудиторію інноваційним підходом до розуміння проблем.

Близькою до повсякденного життя стала тема синтетичних мийних засобів, яку запропонувала Яна Малоштан на відкритому уроці. Актуальна тема підкріпилася вдалою методичною метою: застосування інтерактивної технології ситуативного навчання. Викладач використала рольову гру, що зацікавило учнів і водночас сприяло кращому засвоєнню нового матеріалу.

У ході декади циклової комісії викладачі акцентували увагу й на новітніх технологіях та мережі Інтернет. Особливий наголос викладацький склад зробив на безпеку користувачів, запропонувавши учням інформаційно-виховний захід «Інтернет – компетенція та безпека», який презентував В’ячеслав Харьков.

Важливим залишається той фактор, що циклова комісія намагається відходити від авторитарно-репродуктивного навчання, моделюючи таку систему, яка б формувала в учнів ініціативність, креативність та мобільність. Така мета мотивує викладачів впроваджувати активні та інтерактивні методи, новітні технології навчання, які базуються на особистозорієнтованому  підході.

Напишіть відгук