Робітнича професія – крок у забезпечене майбутнє

Натисніть сюди, щоб отримати більше актуальної інформації 

Уже майже половина літа пройшла, а робота приймальних комісій у самому розпалі. Звідусіль чути лозунги про вступ та приємні пропозиції різних навчальних закладів, але чи все насправді так щиро та яскраво, як описують абітурієнтам? Відповіді спробуємо знайти разом.

Який навчальний заклад обрати?

Існує широка гама навчальних закладів, але всі вони вузько зорієнтовані. Наприклад, вищі навчальні заклади пропонують навчання за для усіх випускників шкіл, але Вас змусять пройти тести ЗНО, а потім уже відберуть найкращих, решті – навчання на комерційній основі. Коледжі та технікуми дають можливість здобути освіту та продовжити навчання у ВНЗ, але лише у тих, яким підпорядковуються. Така перспектива знову ж не радує пересічного абітурієнта, адже хочеться і освіту отримати, і актуальну професію, і продовжити навчання за будь-якою спеціальністю. Загалом, все це пропонують вищі професійні  училища, які за рівнем акредитації знаходяться вище ліцеїв. Вони  пропонують навчання на базі 9 та 11 класів.  Так, випускники старшої школи після 1-1,5-річного навчання отримують диплом із робітничою професією, випускникам 9 класу після 3-річного навчання до диплому додається  атестат про повну загальну середню освіту.

Чому робітнича професія?

Чи Ви коли-небудь відвідували сайт Служби зайнятості? Які робітники актуальні сьогодні на ринку праці? Авжеж не економісти, юристи чи банкіри. Таких сьогодні маса. Роботодавці частіше за все шукають кухарів, продавців, операторів комп’ютерного набору, слюсарів з ремонту автомобілів і навіть звичайних водіїв чи кранівників. Все це – робітничі професії.

Отже, професіонали цієї сфери необхідні сьогодні і мають гарні перспективи працевлаштування та кар’єрного росту. Також сьогодні їх заробітна плата складає 2500 гривень і вище. І це не жарти. Кваліфікований робітник у наш час – на ціну золота.

Яке училище обрати?

Сьогодні функціонує цілий спектр професійних училищ, але зверніть увагу на назву – обирайте вище професійне училище. Воно дає змогу отримати диплом вищого ступеня та розширить вибір професій, за якими Ви зможете навчатися. Також вдумливо обирайте напрям, за яким працює навчальний заклад. Наприклад, розставляючи пріоритети серед таких напрямків, як напрямок садівництва та дизайну, економіки та права, будівництва та автотранспорту, запам’ятайте, що назви «економіка», «право», «бізнес» заведуть Вас знову на дорогу не працевлаштованості; слова типу «дизайн», «мистецтво» у назві вимагають творчих задатків від Вас, а звичайні назви, близькі пересічному громадянинові – ось, що зазвичай потрібне абітурієнту. Тому радимо обирати останній варіант.

На що ще звернути увагу при виборі навчального закладу?

Важливо не оминути увагою матеріально-технічну базу та можливість самореалізації. Наприклад, Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту пропонує навчання у комфортабельних класах та укомплектованих майстернях. Wi-Fi, комп’ютерні класи, мультимедійні проектори допоможуть Вам вільно навчатися. Також вільний час Ви зможете провести, відвідуючи гуртки…але які! Гурток туризму, хенд-мейду, журналістики, танцювальний та вокальний – все це підкріплюється активним відпочинком на байдарках, квадроциклах, грою в пейнтбол та різноманітними тренінгами.

Після якого класу краще вступати?

Після 11 класу Ви будете навчатися 1 або 1,5 роки і заслужено отримаєте бажану професію, а після 9 класів – 3 роки. У цьому разі Ви економите приблизно 6 місяців, які можете «витратити» на працевлаштування, удосконалення здібностей чи навіть для відпочинку після «вдумливого» навчання.

Йдучи навчатися після 9 класів, Ви маєте шанс не лише отримати атестат, а й наблизитися впритул до отримання професії. Тобто, 2 роки не лише будете протирати штани за шкільними партами, а й опановуватимете обраний фах.

Коли подавати документи?

Прямо зараз! У літній час усі приймальні комісії радо приймуть Вас до лав своїх студентів. Проте й у інший час більшість приймальних зможуть прийняти Ваші документи.

Не зволікай, не витрачай час на роздуми, а дій – ТВОЄ МАЙБУТНЄ ВИРІШУЄТЬСЯ ПРЯМО ЗАРАЗ!

Напишіть відгук