Контролер харчової продукції та лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу

Вибір професії – це вибір долі. А знати свою професію – це обов’язок кожного. Cучасні тенденції у світі зводяться до одного – безпеки та якості життя. І перше місце в цьому відводиться саме продуктам харчування, які ми вживаємо кожного дня.  Як говорить відомий вислів, «ми є те, що ми їмо!».

Нині одним із головних завдань харчової промисловості є виробництво харчових продуктів високої якості. Найважливішою ланкою у розв’язанні цієї задачі  залишається своєчасний контроль  виробництва. Саме контролери харчової продукції та лаборанти хіміко-бактеріологічного аналізу неупереджено слідкують за якістю харчової сировини та готової продукції.

Під час навчання вивчаються: 

  • види лабораторного посуду та інструменту;
  • сучасне лабораторне обладнання – терези, мікроскопи, нітратоміри, аквадистилятор, сушильна шафа, молочна центрифуга, муфельна піч, тощо;
  • контрольно-вимірювальні прилади;
  • органолептичний, фізико-хімічний, мікробіологічний, технічний методи контролю якості харчової сировини та готової продукції;
  • контроль показників безпеки харчової сировини та продукції;
  • вимоги ДСТУ (Державних стандартів України) на продукцію;
  • експрес-методи виявлення фальсифікації харчової сировини та продукції.

Професійна підготовка включає контроль якості: 

  • борошна, зерна, цукру;
  • молока, м’яса , риби;
  • фруктів та овочів;
  • повітря та води;
  • хлібобулочних продуктів;
  • молочних та кисломолочних продуктів;
  • м’ясних та рибних продуктів;
  • кондитерських виробів;
  • безалкогольних напоїв;
  • консервованих продуктів тощо.

Це лише перша сходинка, тому опанування фаху можна буде продовжити в навчальних закладах: 

  • Національний університет харчових технологій (м. Київ);
  • Сумський національний аграрний університет (факультет харчових технологій, біотехнологічний факультет харчових технологій);
  • Сумський коледж харчової промисловості;
  • Одеська національна академія харчових технологій.